Doorgaan naar hoofdcontent

Uitgelicht

Juni 2023 - Van Borel naar Turkije

Inmiddels zijn de vrijwilligers uit het buitenland weer vertrokken, terug naar Egypte en Amerika. Op de basis is het weer even iets rustiger, maar in de loop van deze maand verwachten we alweer nieuwe teams in Borel. Eerst een DTS-team uit het zuiden van Brazilië, dat een week komt, en daarna een groter team jongeren uit Sao Paulo, die ons een lang weekend komen helpen.   Afgelopen week was Lieke aanwezig bij een landelijke vergadering van JOCUM-leiders uit het hele land, in de staat Sao Paulo, op een grote boerderij. Dit waren bijzondere, inspirerende em bemoedigende dagen. Het is fijn om zo anderen te ontmoeten, die dezelfde visie en missie delen, op verschillende plekken in Brazilië en verspreid over de wereld werken. Centraal stond de nieuwe visie van Loren Cunningham (88), voor de komende jaren voor YWAM (Jeugd met een Opdracht internationaal). Cunningham is de oprichter van YWAM en maakt nog steeds deel uit van het internationale leiderschapsteam van de organisatie. De nieuwe v

Respect!

Het is warm in Rio de Janeiro, al een paar dagen meer dan 30 graden, echt zomer. Wij zijn nog steeds op zoek naar een huis, ook de afgelopen week hebben we weer verschillende appartementen bekeken, ver weg en dichtbij, in Borel en daarbuiten, en zelfs een paar voorstellen gedaan. Maar niet geslaagd. Het is soms best lastig en vermoeiend om niet je eigen plekje te hebben, en geen ruimte voor je spullen. En de zoektocht neemt aardig wat tijd in beslag. We hopen daarom toch deze maand iets te vinden, dan kunnen we volgend jaar als de projecten na de vakantie weer beginnen, volop aan de slag.

Donderdag, vrijdag en zaterdag hebben we in Borel gewerkt, Magno met het schoonmaken van een aantal ruimtes van de basis en met de jongens van de voetbal. Lieke heeft zich bezig gehouden met het schrijven van teksten en vertalen. Zondag was Lieke jarig, 24 jaar! Maandag zijn we op stap geweest met een jongen van een groep leerlingen van een DTS (cursus van Jeugd met een Opracht) uit een andere stad, die twee weken op bezoek is in Borel. Hij is bij Jeugd met een Opdracht terecht gekomen, in een andere staat, als straatjongen in een opvangtehuis. Hij was toen drugsverslaafd. Hij heeft slechte herinneringen aan zijn moeder, die hem slecht behandelde. Nu doet hij de DTS, maar heeft weinig middelen voor zijn onderhoud, we hebben hem daarom maandag mee genomen om gezellig ergens koffie te drinken. En samen met nog een paar anderen besloten hem een gift te geven om hem te helpen en te bemoedigen om zo door te gaan. Het is een eenvoudige jongen en zijn liefde voor God is duidelijk zichtbaar. Dinsdag zijn we naar de Federale Politie geweest en heeft Lieke haar permanente visum laten registreren, daar mogen we God voor danken. Ze hoeft nu pas over ongeveer 6 maanden daar terug te komen om haar identiteitskaart op te halen. Gisterenavond werd er in Borel een protest gehouden, tegen het gedrag van de politie die de wijk gepacificeerd heeft, zij tonen vaak geen respect voor de bewoners en gebruiken onnodig geweld. Vooral na 21uur ´s avonds gaan veel bewoners niet meer de straat op, uit angst voor de acties van de politieagenten. Vorige week woensdag was het toppunt, want wat er toen gebeurde was dat de politie verbood de bewoners na 21uur ´s avonds naar buiten te gaan en de restaurants en andere winkeltjes moesten sluiten. Dat kan natuurlijk niet! De bewoners van de sloppenwijk verdienen ook respect, net als anderen. Daarom hebben wij dit (vreedzame en culturele) protest van de bewoners van Borel ondersteund. Magno heeft meegelopen, Lieke bleef thuis, omdat ze last had van opgezwollen voeten, waarschijnlijk door de warmte.

Foto: João Laet / Agência O Dia

Zaterdag zijn we van plan naar Santa Cruz te gaan om daar een voetbaltoernooi te ondersteunen. Waarschijnlijk vertrekken we morgen, zodat we er zaterdag zijn voor de wedstrijden. Wij willen u bedanken voor de felicitaties voor de verjaardag van Lieke, voor uw gebed en meeleven. Blijft u met ons meebidden voor het vinden van een huis, nieuwe sponsors, voor de jonge ex-verslaafde, die nu bij Jeugd met een Opdracht een DTS volgt, voor de situatie in Borel en de politieagenten, en onze gezondheid?

Groeten uit Rio, Lieke en Magno

Reacties

  1. Tjonge dat is niet niets zeg! sterkte voor jullie en de bewoners daar! Beijos

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts