Doorgaan naar hoofdcontent

Uitgelicht

Juni 2023 - Van Borel naar Turkije

Inmiddels zijn de vrijwilligers uit het buitenland weer vertrokken, terug naar Egypte en Amerika. Op de basis is het weer even iets rustiger, maar in de loop van deze maand verwachten we alweer nieuwe teams in Borel. Eerst een DTS-team uit het zuiden van Brazilië, dat een week komt, en daarna een groter team jongeren uit Sao Paulo, die ons een lang weekend komen helpen.   Afgelopen week was Lieke aanwezig bij een landelijke vergadering van JOCUM-leiders uit het hele land, in de staat Sao Paulo, op een grote boerderij. Dit waren bijzondere, inspirerende em bemoedigende dagen. Het is fijn om zo anderen te ontmoeten, die dezelfde visie en missie delen, op verschillende plekken in Brazilië en verspreid over de wereld werken. Centraal stond de nieuwe visie van Loren Cunningham (88), voor de komende jaren voor YWAM (Jeugd met een Opdracht internationaal). Cunningham is de oprichter van YWAM en maakt nog steeds deel uit van het internationale leiderschapsteam van de organisatie. De nieuwe v

Nieuws

Er is al weer een week voorbij sinds de vorige post. Ik hoop elke week een stukje te schrijven over wat we allemaal hier in Rio de Janeiro, meemaken in ons werk in de sloppenwijken. Afgelopen dinsdagmiddag zijn wij samen op bezoek geweest thuis bij de moeder en oma van Lucas en Guilherme, twee jongens van het voetbalproject. Dit was voor Magno weer de eerste visite na ons verlof, want hij gaat regelmatig daar op bezoek, maar voor Lieke was het de eerste keer. Vreemd, want zij had de familie wel vaker via de telefoon gesproken, en zo toch een band met de oma en moeder opgebouwd. Het was een erg fijn bezoek, ik denk dat we pas na drie uur en na een kopje koffie met taart opgestapt zijn. We hebben samen met de jongens mogen praten, hoe het nu gaat op school etc, en met de moeder en oma, hoe het thuis gaat. Het is goed om zo de jongens te begeleiden, te leren goede keuzes te maken, en de allerbelangrijkste keuze, voor God. We praten samen over voetbal, school, studeren, familie, sexualiteit, gezondheid en ga zo maar door. Lucas en Guilherme hebben hun vader vijf jaar geleden verloren aan drugsgeweld, en hebben zo thuis geen vaderfiguur, geen voorbeeld. Daarom zijn hun moeder en oma zo blij met de aandacht die wij aan deze jongens geven, en vooral Magno die een voorbeeld voor hen is. Wij danken God voor deze mooie familie, en we hopen hen steeds te mogen blijven helpen.

Al vanaf dat wij aangekomen zijn in Rio zijn wij op zoek naar een huis. Via internet, telefoon, kranten, maar ook gewoon door op zoek te gaan op straat. Zo hebben wij woensdagochtend ongeveer 10 kilometer gelopen in Tijuca, de wijk waar Borel deel van uitmaakt, maar jammer genoeg niets gevonden. Wij zijn dus nog steeds op zoek en tot we iets vinden verblijven we in het huis bij Neto en Andrea. Woensdagavond zijn we een pizza gaan eten met Guilherme en Kevin, een andere jongen uit Borel, ook van het voetbalproject, die wij ook begeleiden. Hij gaat op het moment niet naar school, en loopt dus het risico met verkeerde mensen om te gaan en betrokken te raken bij bijvoorbeeld de drugshandel. Wij proberen steeds hem op andere gedachten te brengen en steeds hem te betrekken bij wat wij doen. Ook Mara was mee, een vriendin die wij hebben leren kennen tijdens de DTS, en die dichtbij Borel woont, vlakbij een andere sloppenwijk Salgueiro, waar zij ook een project probeert op te zetten, samen met haar kerk. Wij denken met haar mee en hopen dat dit zal lukken.

Donderdag, vrijdag en zaterdag was een groep uit de kerk van Andrea, de vrouw van Neto, coordinator van Borel, op bezoek in Borel. Een deel van de groep zou overnachten op de basis, maar ook een paar mensen thuis bij Andrea en Neto. Daarom waren wij eerst thuis gebleven, om een paar dingen te repareren, zoals de douche, en het huis eens goed schoon te maken. Magno heeft daarna donderdagmiddag en vrijdagmiddag samen met een paar leden van deze kerk een voetbaltoernooi georganiseerd voor jongens van 8-16 jaar. Ondanks de regen waren er erg veel kinderen die mee hebben gedaan, en zelfs publiek. Er is gevoetbald, gebeden, en met elkaar gesproken over waarden. Lieke heeft verder geholpen bij het bereiden van lunch en avondeten, en tussendoortjes voor deze grote groep mensen en kinderen. Naast het voetbaltoernooi werd vakantiebijbelclub georganiseerd voor de jongere kinderen, werden gratis de haren geknipt van de vrouwen uit de wijk en was er een uroloog voor de mannen in Borel, in de eerste hulppost van ons project. Ook zijn er in kleine groepjes huisbezoeken gedaan bij verschillende families in de wijk, en daar is bijvoorbeeld ook gebeden voor zieke mensen, die daar zelf om gevraagd hadden.





Reacties

Populaire posts