Nieuws uit Rio - Juli 2020

Beste lezers,

Meer dan 90.000. Dat is het aantal doden, door Covid-19 in Brazilië, tot nu toe. We denken aan alle mensen die familieleden hebben verloren, ook bekenden van ons. Ook bidden we voor alle mensen die in de zorg werken, dat God hun krachten vernieuwt en we bidden voor wijsheid voor de regering en president. 

Ondanks de pandemie zien wij dat de politieoperaties in de sloppenwijken doorgaan, die angst en verdriet veroorzaken door de slachtoffers die daarbij vallen. We bidden voor bescherming voor bewoners van Borel en andere favela’s. 

We zijn dankbaar voor onze gezondheid en van het team, dankbaar voor het grote aantal extra giften, waardoor wij samen met Jocum Borel voedselpakketten kunnen uitdelen. Ook met hulp van andere organisaties worden nu meer dan 600 families al drie maanden lang van voedsel voorzien, in Borel en andere sloppenwijken. Voor de meeste mensen is de armoede, het gebrek aan inkomsten, een groter probleem dan de angst voor het virus. Ook delen we wekelijks eten uit op straat aan 100 dakloze mensen in de regio. Dat geeft telkens weer kansen om over de Heere Jezus te spreken. 

We zijn afgelopen maand weer begonnen met de gezamenlijke dagopeningen bij Jocum, nadat de burgemeester toestemming gaf aan kerken en religieuze organisatie om samen te komen. Dat gebeurt wel volgens de richtlijnen van 1,5m afstand houden, en dragen van masker. 13 juli zijn we ook gestart met een DTS in Borel, de Discipelschaps Trainingsschool van Jocum, met 8 leerlingen, wat toch bijzonder is in deze tijd van pandemie en geweld in de sloppenwijken. De afgelopen weken zijn lessen gegeven over andere het karakter van God, meditatie, aanbidding, genade en vergeving, daarnaast gaan de leerlingen ook in de praktijk aan de slag. Ook één van de jongens van het voetbalproject, Felipe, van 22 jaar, die we al meer dan 10 jaar begeleiden, volgt de DTS, wel op een andere basis van Jeugd met een Opdracht, in de stad Contagem, vlakbij Belo Horizonte, waar wij ook goede contacten hebben met het team. Wij zijn dankbaar dat hij deze stap heeft genomen!

Nu we vaker thuis zijn en de scholen dicht zijn, vangen we thuis de meiden vaker op (van de familie die we al ruime tijd begeleiden), niet alleen Milena (het meisje wat met ons in Nederland was), maar ook haar zussen. Zo kunnen we hun ook thuis lesgeven en hebben we ook meer momenten om uit de Bijbel te lezen, te bidden, et cetera. 

Nog steeds is het onzeker wanneer de scholen weer opengaan, omdat het aantal doden en nieuwe besmettingen nog niet afneemt. Wel heeft de burgemeester van Rio een stappenplan aangekondigd, en bijvoorbeeld zijn er al meer winkels open, maar de overgang naar volgende fases hangt onder meer af van de ontwikkeling van de besmettingen. We zien ook al meer mensen op straat (met masker), maar zelf vermijden we dat nog zoveel mogelijk. Alleen wij gaan naar Borel voor ons werk, we blijven om de beurt met de kinderen thuis. Af en toe gaan we met ze van huis, bijvoorbeeld om brood bij de bakker te halen of even naar het bos lopen (ongeveer 10 minuten van ons huis), of even wandelen,spelen bij het strand.

Dank voor uw gebed en steun, 

Groeten en Gods zegen,

Lieke, Magno en de kinderen.Reacties

Populaire posts