Nieuws uit Rio - Augustus 2018

Lieve lezers,
In juli en augustus hebben wij hier in Rio geen zomervakantie, dit zijn hier de wintermaanden, maar de Braziliaanse winters zijn gelukkig niet zo koud. Wij hadden in juli één week ‘wintervakantie’, en zijn toen met ons gezin een paar dagen naar het strand geweest, niet ver van Borel, een half uurtje rijden, voor Nina was dat de eerste keer. Ook al wonen we dichtbij het strand, is het zeldzaam dat we daar een dagje heen gaan, omdat we vaak een drukke agenda hebben, dus dat was even genieten!
Nina is inmiddels alweer 4 maanden oud, en krijgt al haar eerste tandje, wat gaat dat snel! We danken de Heere dat het goed gaat. Ook met Pérola gaat het goed, zij is deze maand begonnen met les op zaterdagochtend op de Rioranje school (Nederlands onderwijs). We zijn blij met deze mogelijkheid, hier zo ver weg van Nederland.
Begin juli werd op de crèche een feest georganiseerd met als thema het platteland; boeren. Alle kinderen kwamen verkleed naar de crèche en er was een presentatie voor de ouders en verdere familie. Het eerste semester van de muziekschool werd afgerond met een openbare les in een andere sloppenwijk in Rio, waar de kinderen lieten zien wat ze geleerd hebben op verschillende instrumenten. Ook was er een uitje van de meisjes van het meidenproject Alices, naar een zwembad, waar ze erg van genoten! Deze tijd was er ook een vrijwilliger uit Nederland, Erika, de dochter van Teus de With uit Lopikerkapel, één van de TFC-leden. We danken haar voor haar inzet en liefde voor de mensen in Borel!
Eind juli werd eindelijk het dak op de crèche geplaatst, mogelijk gemaakt door giften, vrijwilligers en de hulp van de ouders van de kinderen van de crèche. Ook Magno hielp mee.

In juli hebben we de verjaardag van Magno gevierd, maar op dezelfde dag gebeurde er ook iets verdrietigs. Eén van onze oudere stafleden, Dantas, die in de eerste hulppost werkt, kreeg een herseninfarct, waardoor hij niet meer kon praten. We danken voor de hulp van verschillende mensen, die giften hebben gegeven, waardoor hij de arts en de logopedie kan betalen (omdat hij geen zorgverzekering heeft - is heel duur in Brazilië, maar weinig mensen kunnen dat betalen). We danken voor de vooruitgang de laatste twee weken in zijn spraak en bidden voor zijn verdere herstel, bidt u ook voor hem mee? Hij is al meer dan 20 jaar zendeling, samen met zijn vrouw, en twee kinderen wonen en werken ze nu in JOCUM Borel.
Deze maand is dus de eerste hulppost dicht overdag, maar drie avonden in de week gaan we open met vrijwilliger Ana Claudia uit Borel, die verpleegster is. Deze maand is er ook een nieuwe basis van JOCUM in sloppenwijk Cantagalo geopend, in een stad vlakbij Rio: Niteroi, met Matheus en Ruth als leiding. Wij waren ook bij de opening. Matheus werkte een paar jaar geleden met Magno bij het voetbalproject, en is daarna getrouwd met Ruth, uit Engeland, en nu zijn ze weer terug bij JOCUM. Zo wordt dus het werk in sloppenwijken in Rio uitgebreid, om steeds meer mensen te kunnen bereiken. We bidden dat God dit nieuwe werk zegent.
Deze maand is ook de nieuwe site van JOCUM Borel af, gemaakt door een Nederlandse vrijwilliger, kijk op: www.jocumborel.org.br.
Met het voetbalproject zijn we een klein kampioenschap aan het organiseren op de zaterdagen met de kinderen van het project tussen de 8-13 jaar. Aanstaande zaterdag zal de finale plaatsvinden met een speciale uitnodiging voor de ouders, waarbij we zo ook de families willen bereiken, waar Magno zoals altijd ook met de kinderen een kleine meditatie zal doen voor iedereen.
Twee van de jongens die begin dit jaar de cursus hebben gevolgd bij JOCUM, Kevyn en Felipe, hebben een uitnodiging gekregen om te gaan werken in een stad buiten Rio de Janeiro. Ze verblijven daar sinds afgelopen week in een huis van een dominee bij een kerk, waar twee jongens die bij de cursus hebben meegeholpen, medewerkers zijn. We zijn blij met deze kans en bidden dat het goed met ze mag gaan, op het werk en bij de kerk. Ze namen de uitnodiging snel aan, ook omdat het zo moeilijk was voor ze om in Borel de verleidingen (drugs etc.) tegen te gaan.
Lieke is inmiddels weer een paar weken aan het werk bij JOCUM, maar nog geen hele dagen met Nina. Wel doet ze mee met de gebedsbijeenkomsten s ochtends, vergaderingen en verder administratieve werkzaamheden thuis via de computer. Ook werken we nog steeds bij ons thuis met kinderen en jongeren uit Borel. Naast de jongens vangen we ook elk weekend een aantal tienermeisjes uit Borel op, van wie we weten dat ze in een risicosituatie opgroeien, vooral vaak de drie zussen Mirella, Milena en Isabel. Zo kunnen ze hier een paar dagen spelen, van de Heere Jezus horen en zo ook even deel uitmaken van een familie, met een vader en moeder, als basis. We nemen deze meisjes op zondag ook mee naar onze kerk, waar ze mee doen aan de zondagsschool, en thuis geven we ze zelf een aantal middagen in de week bijles in Portugees en Rekenen. Ook heeft Lieke samen met twee andere stafleden plannen om komende maanden een groep op te starten in Borel met jonge moeders, om samen over God en de Heere Jezus te praten, over familie-zijn en over alle moeilijkheden die ze dagelijks tegenkomen.
We danken u voor uw meeleven, voor uw steun en vragen uw gebed voor de projecten, voor bescherming voor de staf, voor onszelf en voor Nina en Pérola, en voor alle kinderen en jongeren in Borel....
Volgende maand gaan we op verlof naar Nederland, van 18 september-19 oktober. We zijn dankbaar en blij met dit cadeau om zo een tijd met de familie in Nederland door te brengen en even vakantie te hebben. We zijn bezig met voorbereidingen (paspoort, verzekeringen etc.).

Een hartelijke groet en Gods zegen gewenst,
Lieke, Magno, Pérola en Nina

Reacties

Populaire posts