Doorgaan naar hoofdcontent

Uitgelicht

Juni 2023 - Van Borel naar Turkije

Inmiddels zijn de vrijwilligers uit het buitenland weer vertrokken, terug naar Egypte en Amerika. Op de basis is het weer even iets rustiger, maar in de loop van deze maand verwachten we alweer nieuwe teams in Borel. Eerst een DTS-team uit het zuiden van Brazilië, dat een week komt, en daarna een groter team jongeren uit Sao Paulo, die ons een lang weekend komen helpen.   Afgelopen week was Lieke aanwezig bij een landelijke vergadering van JOCUM-leiders uit het hele land, in de staat Sao Paulo, op een grote boerderij. Dit waren bijzondere, inspirerende em bemoedigende dagen. Het is fijn om zo anderen te ontmoeten, die dezelfde visie en missie delen, op verschillende plekken in Brazilië en verspreid over de wereld werken. Centraal stond de nieuwe visie van Loren Cunningham (88), voor de komende jaren voor YWAM (Jeugd met een Opdracht internationaal). Cunningham is de oprichter van YWAM en maakt nog steeds deel uit van het internationale leiderschapsteam van de organisatie. De nieuwe v

Nieuws uit Rio / Nederland - Verwachtingen 2018 en Terugblik 2017

Lieve lezers,


Jesaja 40:31
maar wie de HEERE verwachten, zullen hun kracht vernieuwen,zij zullen hun vleugels uitslaan als arenden,zij zullen snel lopen en niet afgemat worden, zij zullen lopen en niet moe worden.

De Heere geeft ons hoop, ook voor het nieuwe jaar! We danken voor deze maand verlof van Lieke en Pérola hier in Nederland, en we bidden dat God Magno mag sterken tijdens deze maand januari, waarin hij, in onze zomervakantie, doorgaat met het werk op de projecten in Borel. Op dit moment is hij bezig met onderhoudswerkzaamheden op de crèche, zoals het restaureren van de tafels en stoelen van de kinderen, zodat de crèche na de vakantie, als de lessen weer beginnen, klaar is. 

D.V. 12 januari hopen we thuis te komen in Rio de Janeiro, waarna we op 29 januari weer beginnen met het werk. Zo hebben we nog even de tijd om te acclimatiseren, ook in het nieuwe huis (zie terugblik 2017 hieronder), als daar nog wat gedaan moet worden! Zoals elk jaar, beginnen we ook dit jaar weer met het hele team van Jeugd met een Opdracht Borel met een week met vergaderingen, waarin we samen komen om God te danken, te bidden voor het nieuwe jaar en Zijn leiding te zoeken, ook voor de planning.

In april verwachten we ons tweede kindje, dus na de bevalling zal Lieke zwangerschapsverlof opnemen. Tot die tijd hoopt ze zoveel mogelijk de administratie te ondersteunen, waar veel werk is, aangezien de projecten gegroeid zijn het afgelopen jaar, waar we de Heere voor danken! We mogen vruchten oogsten, van de vele jaren dat zendelingen in Borel God gehoorzaamd hebben in het liefhebben en dienen van de families en de gemeenschap. 

We bidden ook voor nieuwe werkers, die hart hebben voor deze mensen en een speciale roeping voor de sloppenwijken van Rio, nu we ook werken aan de ontwikkeling van de gemeenschap in twee andere sloppenwijken in Rio. Onze basis blijft nog steeds in Borel. Magno blijft de jongens van het voetbalproject begeleiden, waarbij we dit jaar bidden voor extra hulp voor de groeiende groep van 70 jongens en hun families. We hopen het werk binnen de families in Borel, met het Evangelie, te continueren.


Hartelijke groeten en Gods zegen gewenst voor het nieuwe jaar,

Lieke, Pérola en Magno
Ons nieuwe adres is:
Rua Conde de Bonfim 1186, ap. 301
CEP 20530-003, Tijuca
Rio de Janeiro, RJ, Brasil.





Terugblik 2017

Ons gezin
We hebben een druk jaar achter de rug wat betreft het werk in Borel. Daarover straks meer, maar we hebben ook nieuws van ons als gezin. We zijn in verwachting van ons tweede kindje, een zusje voor Pérola. We danken dat alles goed gaat, Lieke is wel nog steeds bezig met fysiotherapie om rugpijn te verminderen en te voorkomen. Ook danken we voor een wonder van God, dat we eind november een nieuw appartement hebben gevonden, een grotere woonruimte, vlakbij Borel, waar we meteen mochten gaan kijken en binnen een paar dagen het contract mochten ondertekenen. We zijn al vaker op zoek geweest, en verschillende keren dachten wij iets gevonden te hebben, wat uiteindelijk toch niet doorging, en de laatste maanden waren we iets minder aan het zoeken. We mochten het aan God overlaten, en Hij heeft gezorgd! Dit appartement heeft een extra slaapkamer, fijn omdat we ons tweede kindje verwachten, en we zien uit onze slaapkamer Borel liggen, dus erg dichtbij!

Onze werkzaamheden in Borel met Jeugd met een Opdracht
Crèche
Dit jaar zijn we als vrijwilligers maar ook als ouders van Pérola betrokken geweest bij de crèche van Jeugd met een Opdracht in Borel, bij de verschillende speciale activiteiten voor Moederdag, Vaderdag en een speciale bijeenkomst voor de families. Het is fijn om Pérola te zien groeien, sociaal met de andere kinderen, emotioneel meer zelfstandig en ook op intellectueel vlak. In augustus is er ingebroken bij de crèche, in het weekend toen er niemand aanwezig was, en zijn er computers en printers gestolen en schade aangericht. We zijn dankbaar voor de vele steun ontvangen na deze trieste gebeurtenis! Zo is de crèche weer opgeknapt en zijn de gestolen materialen vervangen. Ook waren de ouders en families van de kinderen in Borel nauw betrokken bij het herstel, via een speciale actiedag door hen georganiseerd! Eind dit jaar zijn we bovendien verrast door een bericht van de gemeente Rio dat de subsidie voor de crèche verhoogd is, zodat nu elke maand de salarissen van de leraren gegarandeerd zijn. 



Voetbalproject
Afgelopen jaar mochten we van mei tot augustus een voetbaltoernooi organiseren voor de kinderen tot en met 12 jaar, waaraan acht teams meededen, van binnen en buiten Borel. Dit was een mooie gelegenheid voor wekelijkse contacten met de spelers op woensdagavond, waarbij niet alleen praktische dingen over het toernooi werden besproken, maar ook Bijbelstudie werd gedaan. Dit is een manier waarop we de jongens beter leren kennen en meer contact met hen en hun families mogen hebben. Een goede investering! 
Ook via de huiswerkbijles en alfabetisering die we dit jaar begonnen zijn, hebben we de kinderen van de voetbal kunnen helpen met het leren lezen en schrijven, ook degenen die eigenlijk al laat waren met leren. Via uitjes naar bijvoorbeeld de Boekenbeurs in Rio hebben we de kids mogen stimuleren om plezier in lezen te hebben. 
Dit jaar hebben we ook veel tijd gestoken in het opstarten van het ijssalon project (zie vorige blog) voor de oudere jongens van het voetbalproject. We kijken terug op een leerzaam jaar voor de jongens, maar ook voor onszelf, en bidden ook voor Gods wijsheid voor het nieuwe jaar. We merken dat er in Borel veel mensen op zoek naar werk zijn (niet alleen de jongeren), en daarbij helpen we hen ook graag, met vacatures zoeken en daarop reageren met curriculum en eventueel het inschrijven voor cursussen en opleidingen. Lieke doet dit ook op kantoor, naast de administratie van Jeugd met een Opdracht.
In november hebben we een eindejaarsuitje gehad met 40 jongens van het voetbalproject, geheel gesponsord door vrienden en kerken in Rio, waarbij ze een gezellige dag hebben gehad, met voetbal, eten in een restaurant en zwemmen in een meer bij een waterval. We danken ieder die dat mogelijk heeft gemaakt!





Overige activiteiten 
In het jaar 2017 werden er voor het eerst twee kapperscursussen georganiseerd in de basis van Jeugd met een Opdracht in de sloppenwijk Tuiuti (die onder de leiding van onze basis in Borel valt). Hierbij kunnen ook vrouwen en meisjes in Tuiuti een vak leren waarmee ze zelf aan de slag kunnen gaan. 
In september vierden we dat Jeugd met een Opdracht dertig jaar actief is in Rio de Janeiro, en mochten we samen met andere vrijwilligers herinneren en delen wat God in de afgelopen tijd heeft gedaan. 
In oktober mochten wij het team van het project Alices, dat met meisjes in Borel werkt, helpen met het organiseren van het eerste kamp. Ook hierbij zagen wij Gods voorzienigheid bij het zorgen voor de bus. Alices werkt met deze specifieke groep meisjes (tussen de 7 en 14 jaar), met als doel evangelisatie en preventie van tienerzwangerschap en misbruik. 
Het jaar 2017 sloten we af met de eindejaarsvieringen van de verschillende projecten (een openbaar concert van de muziekschool, een afsluiting op de crèche met trampoline, springkussen en cadeau's, een bijeenkomst voor de ouderen van het project Refloreser en een ochtend voor de kinderen tot 10 jaar van het voetbalproject, muziekschool en Alices samen, waarbij hun het Kerstverhaal op een creatieve manier werd verteld en waarbij ze ook een cadeau kregen). Al deze activeiten werden mogelijk gemaakt door sponsors, hartelijk dank!








Reacties

Populaire posts