Doorgaan naar hoofdcontent

Uitgelicht

Juni 2023 - Van Borel naar Turkije

Inmiddels zijn de vrijwilligers uit het buitenland weer vertrokken, terug naar Egypte en Amerika. Op de basis is het weer even iets rustiger, maar in de loop van deze maand verwachten we alweer nieuwe teams in Borel. Eerst een DTS-team uit het zuiden van Brazilië, dat een week komt, en daarna een groter team jongeren uit Sao Paulo, die ons een lang weekend komen helpen.   Afgelopen week was Lieke aanwezig bij een landelijke vergadering van JOCUM-leiders uit het hele land, in de staat Sao Paulo, op een grote boerderij. Dit waren bijzondere, inspirerende em bemoedigende dagen. Het is fijn om zo anderen te ontmoeten, die dezelfde visie en missie delen, op verschillende plekken in Brazilië en verspreid over de wereld werken. Centraal stond de nieuwe visie van Loren Cunningham (88), voor de komende jaren voor YWAM (Jeugd met een Opdracht internationaal). Cunningham is de oprichter van YWAM en maakt nog steeds deel uit van het internationale leiderschapsteam van de organisatie. De nieuwe v

Nieuws uit Rio - Mei en Juni 2016

Mei
Mei was een drukke maand. JOCUM heeft een Bazar gehouden, met opbrengst voor de creche, daarnaast is JOCUM een cursus gemeenschapsontwikkeling begonnen op de basis van Tuiuti, met ongeveer 30 leerlingen, uit verschillende kerken in Rio, met als onderwerpen bijvoorbeeld de Bijbelse visie op armoede en ontwikkeling. 

Zaterdag 14 mei hebben we een speciale aanbiddingsbijeenkomst georganiseerd op het plein voor JOCUM, waarbij we gebeden hebben voor genade, vrede en verlossing voor Borel; open voor iedereen die geinteresseerd was. Ook is er door een aantal stafleden een speciaal event georganiseerd waarbij één van de oudere inwoners van Borel verteld heeft over de geschiedenis van de wijk en haar leven in Borel, met jong en oud aanwezig, om zo Borel beter te leren kennen, en haar verhalen. Dit hopen we één keer in de maand te organiseren, en de gebedsbijeenkomst ook.

De creche heeft een speciale gezellige middag georganiseerd voor de moeders ter gelegenheid van moederdag, met een presentatie van de kinderen, en taart en thee. Het outreach team van de DTS uit Brazilie is vertrokken, maar 20 mei ontvingen we al weer een ander DTS team, dit keer uit Noorwegen. Zij hielpen ook mee met de moederdagbijeenkomst, en hebben daar ook rozen uitgedeeld. In de ochtend zijn ze eerst Borel in gegaan, om mensen bewust te maken van de strijd tegen kindermisbruik, door middel van folders en huisbezoeken. Dit team is ook weer een zegen voor JOCUM en Borel, ze hebben meegeholpen bij de verschillende projecten, voetbal, muziekschool, creche. Deze week vertrekken ze weer.


Één van de zalen van de creche is in onderhoud, wij zijn bezig met het restaureren, en fondsenwerving. De vele regen, en weersverandering is de oorzaak, van het lekken van het plafond. Tot het herstel kunnen de leerlingen van deze klas geen les hebben, dus we hopen dat het snel afgemaakt kan worden.




Juni
Opa en oma zijn op bezoek geweest van 31 mei tot 16 juni, dat was erg fijn! Pérola mist ze wel! Magno werkte deze twee weken gewoon door, maar Lieke mocht even rustig aan doen. Dat was leuk, want zo konden we meer tijd doorbrengen samen. Er is veel gespeeld, voorgelezen, gezongen, gewandeld, naar het strand geweest, naar het park, naar de speeltuin enzovoort. Ook zijn we samen een weekendje weggeweest en hebben we nog een keer de verjaardag van Pérola gevierd, dit keer met appeltaart! In juli komt tante Mettine op bezoek, daar kijken we al weer naar uit.

Inmiddels is het dak van de crèche hersteld, en kunnen alle leerlingen weer normaal les hebben. We danken alle mensen die daar aan hebben meegeholpen. De twee nieuwe zalen bovenop de crèche zijn echter nog niet af.

In het begin van deze maand hebben we een feijoada (zwarte bonen met vlees-gerecht, rijst, etc.) georganiseerd, om zo ook geld op te halen voor de projecten van JOCUM in Borel. Ook is er weer een avond georganiseerd waarbij iemand verteld heeft over haar leven in Borel (dit keer Claudia, de leidster van een andere crèche in Borel, en sociaal werker, opgegroeid in Borel), waarna Magno nog muziek heeft gemaakt (samba) op het plein.

Bij de voetbal hebben we nieuwe hulp, een vrijwilliger, die erover denkt Magno voor langere tijd te ondersteunen tijdens de trainingen. Daar zijn we dankbaar voor. We denken na over extra activiteiten in juli en augustus, omdat de kinderen een langere zomervakantie hebben vanwege de Olympische Spelen, bijvoorbeeld een kamp.
Ook overleggen we met een aantal kerken om tijdens de Olympische Spelen in enkele naburige sloppenwijken huis-aan- huis Bijbels te verspreiden, zoals we een paar jaar geleden in Borel hebben gedaan.

Ook zijn we begonnen de jongens van het voetbalproject actiever deel te laten nemen aan de opening van de trainingen. Elke training doet Magno de opening, samen met één van de jongens, die al bekeerd zijn, die dan de Bijbeltekst mee uitlegt en een getuigenis geeft. Elke training is zo een andere jongen aan de beurt. Al zo´n tien jongens, die tot geloof in de Heere Jezus zijn gekomen en naar de kerk gaan, hebben aangeboden om een keer een training te openen. We willen vragen om gebed voor Borel, voor de veiligheid, omdat het de laatste weken onrustiger was. Ook willen we u vragen om te bidden voor een conferentie die we organiseren als JOCUM, komende vrijdag en zaterdag, 1 en 2 juli, in Borel, over Zendingswerk in steden. Drie dominees zijn uitgenodigd om te spreken, en we verwachten meer dan 200 bezoekers.
Een hartelijke groet uit Rio en Gods zegen gewenst,

Lieke, Magno en Pérola














Reacties

Populaire posts