Doorgaan naar hoofdcontent

Uitgelicht

Juni 2023 - Van Borel naar Turkije

Inmiddels zijn de vrijwilligers uit het buitenland weer vertrokken, terug naar Egypte en Amerika. Op de basis is het weer even iets rustiger, maar in de loop van deze maand verwachten we alweer nieuwe teams in Borel. Eerst een DTS-team uit het zuiden van Brazilië, dat een week komt, en daarna een groter team jongeren uit Sao Paulo, die ons een lang weekend komen helpen.   Afgelopen week was Lieke aanwezig bij een landelijke vergadering van JOCUM-leiders uit het hele land, in de staat Sao Paulo, op een grote boerderij. Dit waren bijzondere, inspirerende em bemoedigende dagen. Het is fijn om zo anderen te ontmoeten, die dezelfde visie en missie delen, op verschillende plekken in Brazilië en verspreid over de wereld werken. Centraal stond de nieuwe visie van Loren Cunningham (88), voor de komende jaren voor YWAM (Jeugd met een Opdracht internationaal). Cunningham is de oprichter van YWAM en maakt nog steeds deel uit van het internationale leiderschapsteam van de organisatie. De nieuwe v

Nieuws uit Borel - Juli en Augustus 2014

Het is lang geleden dat wij nieuws van ons hebben laten horen. We hebben een paar volle maanden achter de rug. Naast ons normale werk bij JOCUM in Borel, ook met extra activiteiten tijdens het WK. Ook was het een bijzondere tijd, met Mettine, de zus van Lieke, en daarna ook haar ouders en broer. Zij hebben meegelopen op ons werk, maar we hebben ook samen vakantie gehouden. Om deze blog niet te lang te maken, wil ik vooral hen aan het woord laten, over hun ervaringen:

De zus van Lieke, Mettine:

"Over anderhalf uur begint de allereerste wedstrijd op WK-voetbal in Brazilië. Hoewel het ongetwijfeld een groot voetbalfeest gaat worden, is niet alles goud wat er blinkt. BEAM-lezeres Mettine (21) is in Rio de Janeiro aanwezig en zal voor ons verslag doen van hoe het WK in de sloppenwijken, ver weg van alle glamour, wordt beleefd. Vandaag deel 1:

"Precies tijdens het WK voetbal ben ik in Brazilië, in de sloppenwijk Borel. Drie maanden lang doe ik hier vrijwilligerswerk bij Jeugd met een Opdracht (JmeO) in favela (sloppenwijk) Borel in Rio de Janeiro. Mijn zus Lieke en haar man Magno werken hier al sinds 2008. Borel is een sloppenwijk met 30.000 inwoners, vlakbij het bekende voetbalstadion Maracanã. Daar worden ook wedstrijden gespeeld tijdens het WK, tussen 12 juni en 13 juli.
JmeO zet zich met allerlei projecten in voor de ontwikkeling van de favela Borel, zoals met een kinderdagverblijf, muziekschool, gezondheidscentrum, voetbalschool en handwerkklassen. De vrijwilligers van JmeO laten het licht van het Evangelie schijnen, zodat kinderen, jongeren en hun families weer hoop krijgen. Van maandag tot en met vrijdag werk ik ’s ochtends op het kinderdagverblijf, verderop in de wijk. Na de lunch ga ik weer naar de basis. ’s Middags ga ik afwisselend naar  het voetbalproject van Magno,  werk ik mee in de handwerkklassen voor vrouwen en ga ik mee met Lieke op huisbezoeken bij families in de sloppenwijk." 



De vader van Lieke, Dirk:

Afgelopen zomer waren we drie weken bij onze dochter Lieke en schoonzoon Magno in het Braziliaanse Rio de Janeiro. Zij werken als vrijwilligers bij Jocum Borel, een basis van Jeugd met een Opdracht in de favela (sloppenwijk) Borel. We hebben genoten van ons bezoek. Het was heerlijk om drie weken als gezin samen te zijn. Een verslag met foto’s.
Op een van onze eerste dagen in Brazilië gaan we op bezoek bij de basis van JOCUM (Jeugd met een Opdracht) Borel. Gelukkig kunnen we mee in de auto van Lieke en Magno, een Opel Meriva uit 2008. Ze zijn nog steeds dankbaar voor de gift die ze vorig jaar voor de auto ontvingen.
We worden hartelijk welkom geheten door Neto en Andrea, het leidersechtpaar van de basis. We komen juist in de middagpauze aan en mogen direct mee-eten: rijst, zwarte bonen, sla en een stukje vlees. We maken kennis met verschillende vrijwilligers en met een groep van zo’n vijftien jonge Chileense christenen, die drie weken in Borel zijn om er te evangeliseren.
Veertig kinderen op de crèche
Na de maaltijd krijgen we een rondleiding over de basis. We zien de muziekschool en de ruimte waar de Engelse lessen worden gegeven en waar een groepje vrouwen uit de wijk creatief bezig is. Voor hen is dat heel belangrijk, om even weg te zijn uit de ‘ellende’. .......................... 







Reacties

Populaire posts