Doorgaan naar hoofdcontent

Uitgelicht

Juni 2023 - Van Borel naar Turkije

Inmiddels zijn de vrijwilligers uit het buitenland weer vertrokken, terug naar Egypte en Amerika. Op de basis is het weer even iets rustiger, maar in de loop van deze maand verwachten we alweer nieuwe teams in Borel. Eerst een DTS-team uit het zuiden van Brazilië, dat een week komt, en daarna een groter team jongeren uit Sao Paulo, die ons een lang weekend komen helpen.   Afgelopen week was Lieke aanwezig bij een landelijke vergadering van JOCUM-leiders uit het hele land, in de staat Sao Paulo, op een grote boerderij. Dit waren bijzondere, inspirerende em bemoedigende dagen. Het is fijn om zo anderen te ontmoeten, die dezelfde visie en missie delen, op verschillende plekken in Brazilië en verspreid over de wereld werken. Centraal stond de nieuwe visie van Loren Cunningham (88), voor de komende jaren voor YWAM (Jeugd met een Opdracht internationaal). Cunningham is de oprichter van YWAM en maakt nog steeds deel uit van het internationale leiderschapsteam van de organisatie. De nieuwe v

Nieuws Magno en Lieke - januari 2014

Beste lezers,

Dank aan iedereen voor de felicitaties met de verjaardag van Lieke, twee-jarig huwerlijk, kerst-  en nieuwjaar groeten en andere emails en kaarten! Het doet ons altijd goed om te weten dat u met ons meeleeft!

Allereerst willen wij u ook allen een Gezegend 2014 wensen, en u de volgende tekst meegeven: Of u dus eet of drinkt, of iets anders doet, doe alles tot eer van God. – 1 Korinthiers 10:31.
Wij zijn stilgezet bij dit vers, in het bijzonder vandaag, nu we beginnen aan een vasten en gebedstijd van 21 dagen, van 3 januari tot 23 januari, samen met de kerk van Fanny (één van de vrijwilligers in Borel), uit Chili, waar we vorige keer ook over schreven. Magno is daar op dit moment, maar daar zal ik verderop over schrijven. In deze tijd eten we alleen groenten en fruit, en dragen we dit nieuwe jaar op aan God, de plannen die we voor dit jaar hebben etc. 

In december hebben we onze projecten afgesloten met diploma-uitreikingen etc. Daarna zijn we weggeweest van 14 tot 20 december, naar de conferentie van Jeugd met een Opdracht Brazilie, met een groep van de staff van onze basis. Ook hebben we twee jongens mee kunnen nemen van de voetbal: Lucas van 16 jaar, en Luis Henrique, van 18 jaar. Het was een busreis van wel 18 uur lang, naar een andere staat: Goias, naar de stad Caldas Novas. Wat een toeristenstad is, door zijn natuurlijke warm water bronnen. Daar verbleven we in een soort vakantiepark, waar we elke dag ´s ochtends en ´s avonds deelnamen aan lezingen, gebed en worshipbijeenkomsten, en ´s middags vrije tijd hadden om te ontspannen in de zwembaden, de sporthallen en de natuur. De laatste dag van de conferentie werd er een evangelisatieactie georganiseerd waar iedereen aan meedeed, in de stad, met als motto: Een Bijbel in elk huis. Dit is de start van een actie in heel Brazilie, in samenwerking met de Braziliaanse Bijbelgenootschap, om ieder huis/familie van een Bijbel te voorzien tot 2050. Daarbij wordt de nadruk gegeven op evangelisatie, en het belang van het Woord van God en het stimuleren van het lezen van de bijbel in families. Loren Cunningham, de oprichter van Jeugd met een Opdracht Internationaal, samen met Jim Stier, oprichter van JmeO Brazilie en Wellington Oliveira, leider van JmeO Brazilie hield hij verschillende lezingen over de visie van JmeO, Gods Woord en onze rol als zendeling, onze roeping. Centraal stond het belang van onze relatie met God, in het lezen van Zijn Woord en gebed, vóór en tijdens ons werk als zendeling. Jim Stier wees op het Onze Vader: ‘Uw Koninkrijk kome, Uw wil geschiede, zoals in de hemel zo ook op de aarde’. Hoe kunnen wij mensen het Evangelie brengen, zonder eerst tijd door te brengen met de Heere, in de hemelse gewesten (Efeze 2:6): in gebed met God, en door het lezen van Zijn Woord. God kennen om Hem bekend te maken. In Johannes 14:2 zegt de Heere Jezus dat er in het huis van Zijn Vader vele woningen zijn, waarbij Jim uitlegde dat dit niet alleen over de toekomst gaat, maar ook over het nu. Allen die in de Heere Jezus geloven, mogen nu al tijd met Hem doorbrengen, in een relatie met de Levende God.

Terug in Rio brak voor ons als staff van JOCUM Borel ook de vakantie aan. Veel vrijwilligers zijn op bezoek bij familie, door heel Brazilie heen, maar wij zijn in Rio gebleven. We hebben kerst gevierd, samen met Adenilde, Dantas en hun kinderen, en Fanny, omdat zij ook niet weg zijn gegaan. Hier in Brazilie wordt kerst niet gevierd op Eerste en Tweede Kerstdag als in Nederland, in de kerk, maar op Kerstavond, op 24 december, met een uitgebreide maaltijd en samenzijn van familie en vrienden. Wij hebben het bij ons thuis gevierd, voor het eerst in ons huisje, dat was erg goed!




De volgende dag kregen we in eens goed nieuws uit Chili, uit de kerk van Fanny, van dominee Alex, die bij ons op bezoek was geweest in november/december. Hij heeft namelijk via een contact uit de kerk met een medewerker van een club van de eerste divisie in Chili in het voetbal, testen geregeld voor twee jongens van ons voetbalproject: Guilherme, en Luis Henrique, beiden van 18 jaar. Daar waren wij heel blij mee, want dit is een grote kans voor de jongens, maar ook voor ons project en de andere jeugd uit Borel, die hen als voorbeeld kan zien, en ons project wordt zo ook geloofwaardiger. We hebben toen samen met Fanny snel alles moeten regelen, en hebben direct met de families overlegd, en de kerk daar had de tickets al gekocht voor 31 december! Voor middernacht kwamen ze al in Chili aan, samen met Magno. Magno zal bij hen bleven de eerste twee weken, en als ze in de club kunnen blijven, blijven ze daarna, en blijven ze wonen in het huis van de dominee, waar zij als ´zoon´ zullen worden behandeld.

Dit alles is heel bijzonder! Guilherme is al bekeerd, maar Luis Henrique nog niet, hoewel hij wel uit een gezin komt waar de meerderheid christen is. Het is bijzonder hoe God ons leven leid, en het leven van deze jongens, want hun verblijf in Chili is voor ons meer dan alleen een mogelijke plek in een voetbalclub, maar een verblijf in een kerk, waar wij de dominees en leiders van kennen, waar zij aan de activiteiten van de kerk mee zullen doen, en groeien in hun geloof. Of in het geval van Luis Henrique, een keuze kan maken voor God! Wij willen u vragen of u voor hen wilt bidden, en voor hun families in Borel! Één dag voor vertrek hebben we een afscheid georganiseerd voor familie en vrienden, wat gezellig was en emotioneel, zelfs met toespraken en een moment van bezinning.




Ik, Lieke kon niet mee, omdat de kerk de tickets van Magno en de jongens bekostigd heeft, wat al een heel wonder is! Gelukkig heb ik Oud & Nieuw niet alleen doorgebracht, omdat ik twee bevriende stellen op bezoek had uit São Paulo en eind volgende week krijg ik weer vrienden op bezoek, allemaal uit de kerk in São Paulo, IBAB, waar ik vaker over schreef. Het is hier in Rio de Janeiro erg warm, de gevoelstemperatuur bereikt 50 graden! Ik ga dus niet veel de straat op, alleen als het echt nodig is. Ondertussen ben ik thuis bezig met het afronden van de jaarverslagen voor Zwitserland, één van de grootste giftgevers voor JOCUM Borel, en het doen van noodzakelijk taken wat betreft de administratie van de basis, zoals het betalen van rekeningen en salarissen. Wanneer Magno terug komt, hopen wij de aanschaf van de auto rond te krijgen, en zal Magno zijn cd opnemen. Wij danken God voor Zijn trouw en de wonderen die Hij doet. En wij vragen hem om Zijn leiding in dit nieuwe jaar, in ons werk in Borel. 

Wilt u sponsor van ons worden voor dit nieuwe jaar, om ons te helpen in ons maandelijks onderhoudt, neem dan contact op met de thuisfrontcommissie.

Hartelijke groeten en Gods zegen,


Lieke en Magno

Reacties

Populaire posts