Doorgaan naar hoofdcontent

Uitgelicht

Juni 2023 - Van Borel naar Turkije

Inmiddels zijn de vrijwilligers uit het buitenland weer vertrokken, terug naar Egypte en Amerika. Op de basis is het weer even iets rustiger, maar in de loop van deze maand verwachten we alweer nieuwe teams in Borel. Eerst een DTS-team uit het zuiden van Brazilië, dat een week komt, en daarna een groter team jongeren uit Sao Paulo, die ons een lang weekend komen helpen.   Afgelopen week was Lieke aanwezig bij een landelijke vergadering van JOCUM-leiders uit het hele land, in de staat Sao Paulo, op een grote boerderij. Dit waren bijzondere, inspirerende em bemoedigende dagen. Het is fijn om zo anderen te ontmoeten, die dezelfde visie en missie delen, op verschillende plekken in Brazilië en verspreid over de wereld werken. Centraal stond de nieuwe visie van Loren Cunningham (88), voor de komende jaren voor YWAM (Jeugd met een Opdracht internationaal). Cunningham is de oprichter van YWAM en maakt nog steeds deel uit van het internationale leiderschapsteam van de organisatie. De nieuwe v

Nieuws Magno en Lieke - oktober 2013

Beste familie, vrienden en andere lezers,

Hier in Rio de Janeiro is de zomertijd weer ingegaan. Zo tegen het eind van het jaar lijkt het er altijd op dat we het steeds drukker krijgen... 
We maken zoveel mee in een maand, dat het lastig is om dat allemaal hier op te schrijven, maar we hopen dat u zo een kleine indruk krijgt van onze bezigheden. Naast onze specifieke taken, werken wij als team van JOCUM met de bewoners van Borel door middel van een muziekschool, eerste hulp post en het helpen van verslaafden met afkicken, handarbeidklas en een meidenclub.

Training
Eind september hadden we de uitzenddienst van de leerlingen van de Discipelschap Training School (DTS) in onze muziekschool, die drie maanden bij ons in Borel hun theorietijd hebben doorgebracht. Lieke heeft met ze gewerkt op het gebied van de opdrachten bij verschillende boeken. Nu begint voor hen de tijd van de outreach (evangelisatie, zending en hulpverlening), in een andere staat, in een klein afgelegen (arm) dorpje. Het is mooi om te zien hoe zo binnen de organisatie van Jeugd met een Opdracht steeds nieuwe jongeren (en ouderen) worden opgeleid om God te dienen, waar dan ook, in de zending, of  in hun eigen kerk. Ze verblijven een maand in dit dorp, waarna ze terugkeren naar Rio de Janeiro, om hier in de stad in een andere wijk ook een maand te werken.

Voetbal in Borel
Naast de normale trainingen, hebben we de afgelopen tijd extra activiteiten gehad. Zo hebben we een eerste voetbalwedstrijd georganiseerd voor onze allerjongste groep van 6-10 jaar oud. De jongens hebben daar lang naar uitgekeken. Om half 8 stonden ze al op ons te wachten. De groep in deze leeftijd is zo gegroeid, dat we twee teams konden maken van ieder elf voetballers. Op het veld waar wij trainen, spelen ze met z´n zessen en een keeper, en dan nog de reserves. We begonnen gezamenlijk met gebed en een goed gesprek over winnen en verliezen. Het rode team heeft uiteindelijk van het witte gewonnen. Verschillende vaders waren er ook bij, om hun kinderen te zien spelen. ‘s Middags gingen de leerlingen van de muziekschool naar een voorstelling toe, en Magno met de jongens naar een voetbalwedstrijd van één van onze leerlingen, die al professioneel speelt. 




De jongens kregen de afgelopen twee maanden ook ‘s avonds workshops van experts (die met het Braziliaanse elftal werken) over verschillende functies in het voetbal, zoals: scheidsrechter, trainer en fysio. Dat vinden ze erg interessant! 
In oktober hebben we ook een bijeenkomst georganiseerd voor de ouders van de jongens van de voetbal, waarbij we ook een speciale high-tea aanboden. Het was een moment waar we konden spreken over het doel van het werk en onze ideeen, het bekijken van foto´s van afgelopen jaar, maar ook het uitwisselen van ervaringen en het luisteren naar wat de moeders te vertellen hebben. Lieke geeft ook nog steeds elke donderdag Engelse les aan de voetballers, verdeeld in twee verschillende leeftijdsgroepen.

Zo tegen het eind van het jaar kijken we blij terug op alles wat we meegemaakt hebben en de vorderingen van de jongens in het voetbal, maar ook daar buiten, wat toch ons verlangen is, dat ze groeien, dromen en plannen maken voor de toekomst! Wij willen niet dat ze afhankelijk worden van ons, maar leren, en straks zelf leider zijn in hun omgeving, en misschien wel het project in de toekomst overnemen. Dat is toch de werkelijke ´community development´, waar wij ons als JOCUM Borel op richten. 

Kinderdagverblijf Semente
Lieke werkt één dag per week op de crèche, en is de laatste tijd samen met de rest van het team bezig geweest met het organiseren van de documenten voor het mogelijk ontvangen van een overheidssubsidie voor de crèche, maar daar komt veel bij kijken. Er zijn veel verslagen en documenten nodig voor het ontvangen van donaties, bijvoorbeeld van de Voedselbank, die we sinds kort ontvangen, en van het Braziliaanse Bijbelgenootschap. Lieke is verantwoordelijk voor het organiseren van deze documentatie. Deze week komt er een afvaardiging van de Onderwijsafdeling van de gemeente langs voor een controle van de documentatie en locatie, waarop we hopen goedgekeurd te worden. Daarnaast is ze op kantoor bezig met de personeelsafdelingen en mogen we dankbaar zijn voor nieuwe vrijwilligers voor dit jaar en begin volgend jaar.

Dag van de kinderen
In Brazilie wordt niet alleen vader- en moederdag gevierd, maar ook de dag van de kinderen, op 12 oktober. Dat kunnen we natuurlijk niet voorbij laten gaan. Op deze dag hebben we activiteiten georganiseerd voor de kinderen in onze muziekschool, met clown, spelletjes, zingen en snacks. Daarnaast hebben we op deze dag een feijoada georganiseerd, wat een typisch Braziliaans gerecht is: zwarte bonen met vlees erin. Om de dag compleet te maken hebben we ook een luxe kit met schoonheidsproducten van het merk Natura verloot, de lootjes hadden we verkocht voor 5 reais per stuk. De opbrengst van de feijoada en de verloting wordt gebruikt voor het betalen van de bus naar de nationale conferentie van onze organisatie JOCUM aan het eind van het jaar (zie meer hierover verderop in deze nieuwsbrief). 

Gezondheid
Wij zijn dankbaar voor onze gezondheid, maar willen u vragen om dit ook steeds mee te nemen in uw gebed, omdat we weten dat we kwetsbaar zijn, vooral als vermoeidheid opspeelt. We zijn blij dat we deze maand ook een paar dagen vrij hebben kunnen nemen, waar door we een paar keer van het mooie weer konden genieten op het strand! Een goedkoop, maar heel fijn uitje! Afgelopen weekend zijn we een weekend in São Paulo geweest, op uitnodiging van een dochter van vrienden van ons, die haar verjaardag vierde, zij werd 15 jaar. In Brazilie is dit een speciale leeftijd waar de families veelal een groot feest organiseren. 



(Financiele) Uitdagingen
We willen met u nog een paar uitdagingen delen, namelijk:
1. We hebben (extra) sponsors nodig die ons maandelijks ondersteunen (onze huur neemt het grootste gedeelte in van ons onderhoud, namelijk 500 euro per maand).
2. De aankoop van een tweedehands auto (tot het eind van het jaar); aangezien we nu veel geld kwijt zijn aan openbaar vervoer en we de noodzaak zien om ons sneller en makkelijker te kunnen verplaatsen.
3. In december wordt er een nationale bijeenkomst van JOCUM (YWAM) Brazilie georganiseerd, met nationale en internationale sprekers. We hopen daar heen te gaan, samen met 2-4 jongens van ons voetbalproject. Voor onszelf samen hebben we daar 500 euro voor nodig, en als we de jongens mee willen nemen: 190 euro pp. We moeten dit bedrag betalen vóór november.
4. Het opnemen van de CD van Magno.
Wilt u ons met een of meerdere van deze uitdagingen helpen, neem dan contact met ons op: via
liekeinrio@gmail.com. Hartelijk dank voor uw steun & vertrouwen! In speciaal, hartelijk dank voor allen die geholpen hebben met de Braziliaanse maaltijd, georganiseerd in de kerk van Lieke in Noordeloos, met een goede opbrengst!


Groeten en liefs, Lieke en Magno

Reacties

Populaire posts