Doorgaan naar hoofdcontent

Uitgelicht

Juni 2023 - Van Borel naar Turkije

Inmiddels zijn de vrijwilligers uit het buitenland weer vertrokken, terug naar Egypte en Amerika. Op de basis is het weer even iets rustiger, maar in de loop van deze maand verwachten we alweer nieuwe teams in Borel. Eerst een DTS-team uit het zuiden van Brazilië, dat een week komt, en daarna een groter team jongeren uit Sao Paulo, die ons een lang weekend komen helpen.   Afgelopen week was Lieke aanwezig bij een landelijke vergadering van JOCUM-leiders uit het hele land, in de staat Sao Paulo, op een grote boerderij. Dit waren bijzondere, inspirerende em bemoedigende dagen. Het is fijn om zo anderen te ontmoeten, die dezelfde visie en missie delen, op verschillende plekken in Brazilië en verspreid over de wereld werken. Centraal stond de nieuwe visie van Loren Cunningham (88), voor de komende jaren voor YWAM (Jeugd met een Opdracht internationaal). Cunningham is de oprichter van YWAM en maakt nog steeds deel uit van het internationale leiderschapsteam van de organisatie. De nieuwe v

Nieuws Magno en Lieke - mei 2013

Beste vrienden,

Het is lang geleden dat wij een blog geschreven hebben, vandaar een update over de laatste maanden, over ons en ons werk, en een vooruitblik.

Familie Ribeiro - van Genderen
Wij zijn blij met ons eigen huisje, waar we sinds februari wonen, en er word goed gebruik van gemaakt, niet alleen door ons. Bijna elke dag hebben we visite, of beter gezegd, familie over de vloer: 'onze' jongens van het project in Borel. We zijn blij om een plek te hebben waar we hen van dichtbij kunnen blijven begeleiden. Ons huisje is nog niet af, maar het begint steeds meer op een thuis te lijken. God is goed, Hij weet wat we nodig hebben, en wanneer. Magno heeft zelf aardig wat geklust in huis en een aantal meubels gemaakt, waardoor we af en toe wel goedkoper uit zijn.

In april is Lieke ziek geweest. We mogen God ervoor danken dat Lieke al weer zo snel is opgeknapt, want toen ze ziek werd en we de volgende dag naar de dokter gingen omdat ze koorts had en andere symptomen die op dengue lijken, waren haar bloedplaatjes gezakt en vermoedde de dokter opnieuw dengue. Ze werd dus behandeld alsof het dengue was en na vijf dagen moest ze weer terugkomen in het ziekenhuis voor een nieuw bloedonderzoek. Na vijf dagen op bed, en vooral veel drinken, dus weer terug naar het ziekenhuis. Na daar een paar uur gewacht te hebben, eindelijk naar binnen bij de dokter, en gelukkig was het geen dengue, maar een ´gewoon´ virus.  Dus, uitzieken. Daarna heeft ze last gekregen van sinisutis (voorhoofdholteontsteking), waar ze nu medicijnen voor heeft gekregen; dit heeft vooral met het weer te maken, deze tijd van het jaar zijn er veel mensen in Rio die hier last van hebben.

Borel
In maart heeft het hier veel geregend, waardoor er weer veel mensen hun huis hebben verloren, maar niet in de stad Rio zelf, meer in het binnenland/bergen van de staat. Ook is er veel ophef rond de voorbereidingen voor het WK en de Olympische Spelen, vanwege de stadions. De gemeente investeert verschrikkelijk veel geld hierin, terwijl er andere problemen veel schrijnender zijn (in de sloppenwijken/communities, en educatie). 

Wij als JOCUM Borel werken aan de ontwikkeling van de community Borel, gebaseerd op Bijbelse waarden met als doel, zelfstandige projecten achter te laten, met mensen uit Borel zelf als nieuwe leiders. We werken via muzieklessen, een band, kunst, handarbeid, een eerstehulppost, een creche, sport en hulp aan verslaafden om af te kicken en opnieuw te beginnen. Onze activiteiten zijn dus divers, en we werken met een team van vrijwilligers, en professionals op deze verschillende gebieden.



Magno organiseert sinds februari weer voetbaltrainingen en bijeenkomsten met de jongens buiten de training om, drie dagen per week. Ook  hebben we al weer geregeld contact met de ouders, vooral de moeders van de leerlingen. Daarnaast zijn we bezig met een verbouwing op het voetbalveld, we vangen water op uit een natuurlijke bron, en gebruiken dat voor de aanleg vaneen verkleedruimte met drinkwater en douche, samen met anderen uit de wijk die gebruik maken van het veld. Dat is nog best veel werk! Op zaterdag is hij ook weer bezig met het samen muziek maken, met een groep jongens uit Borel en daarbuiten.

Lieke is op het moment vooral bezig met de communicatie en een gedeelte van de administratie van YWAM Borel, omdat we het druk hebben op dat gebied. We hebben contacten met teams uit het buitenland die vrijwilligerswerk willen komen doen, of al hebben gedaan, met (mogelijke) sponsors in binnen en buitenland, overheidsinstanties, en met kerken en andere christelijke organisatie als voorbereiding op het WK en de Olympische Spelen, voor het organiseren van evangelisatie tijdens deze evenementen. Ook is ze begonnen met Engelse les aan de leerlingen van Magno (en een paar volwassenen) en is ze aan het nadenken over een creatieve manier om de dynamiek met de moeders van de jongens te veranderen. We hebben het idee om de moeders thuis uit te nodigen, of individueel of in een groep, op de ´koffie´ voor een goed gesprek, o.i.d. Daarnaast gaat ze de gegevens van onze leerlingen organiseren (wat ze al eerder in andere sloppenwijken heeft gedaan), voor een beter inzicht welke kinderen en adolescenten het meest urgent hulp nodig hebben.


De maand april begon druk, met een team uit Hawai van YWAM (Jeugd met een Opdracht), die we allebei twee dagen begeleid hebben. Ze hebben samen met Magno gewerkt aan het voetbalveld en een wedstrijdje georganiseerd en met Lieke een dag kleding/schoenen uitgezocht voor een Bazar, waarvan de opbrengst naar de crèche ging. Op de dag van de Bazar zelf werkte Lieke in de keuken voor de lunchpakketjes die we deze dag verkocht hebben. Ondanks dat de Bazar en Lunch niet het verwachte bedrag opgebracht hebben, was het een goede geslaagde (zater)dag, met samenwerking van een kerk uit een andere stad en een groep vrienden van het project.

De week daarna ontvingen we ´hoog´ bezoek: de president van JOCUM (Jeugd met een Opdracht) Brazilie, ´Tio´ (oom) Wellington, en één van de sponsors van ons project uit Zwitserland. Magno heeft hen een ochtend rondgeleid en het voetbalproject laten zien, en Lieke heeft een dag met hen meegelopen en vertaald op de crèche. Het is fijn om over ons werk te vertellen, en ervaringen uit te wisselen, en te leren. Magno heeft daarna nog een paar dagen met Wellington samen gewerkt, o.a. met een optreden van de muziekgroep met de jongens met de percussie-instrumenten, terwijl Lieke ziek werd. Ook hebben we deze dagen bezoek van een sociologe Silvia, die onderzoek doet naar adolescenten die gevoelig zijn om betrokken te raken met drugshandel, en is daarom erg geinteresseerd in het voetbalproject. We hebben goede gesprekken en danken God voor de mensen die hij steeds weer op ons pad brengt om mee samen te werken.

Eind april, zijn we samen een weekend naar Macaé geweest, (een stad op zo´n 4 uur afstand van Rio met de bus) met 10 jongens van ons project, om daar mee te doen aan een conferentie in de kerk. Met de jongens hebben we dit weekend het thema: Voorbereiding/Doel, behandeld. In de kerk hebben we met onze groep muziek gemaakt, o.a. de muziek van Magno, en verteld over het werk in Rio de Janeiro. 

Vandaag, 11 mei hebben we een voetbalwedstrijd gehad met een team van een kerk buiten Borel en daarna een barbecue met de jongens van de voetbal. Het was een gezellige dag! Ook hebben we vandaag (op zaterdag dus) een event georganiseerd voor de moeders van de kinderen, ivm met moederdag, een speciale ´high tea´, waar we een video hebben laten zien van hun kinderen, die iets tegen hun moeder zeggen en een lied zingen. Er werden zelfs een paar tranen gelaten.... Geslaagde dag, ook op de creche dus!

Vooruitblik 
Onze thuisfrontcommissie is druk bezig met het organiseren van activiteiten in Nederland, o.a. in Lopikerkapel en Noordeloos. Hier zijn we op het moment o.a. bezig met het voorbereiden van de Cup of Awareness op 15 juni, als tegenhanger van de Confederations Cup die op dezelde dag start, waarbij we de bewoners van Borel/voetballers bewust willen maken van hun rol, en gaan we samen onze wijk Borel (een grote schoonmaak), onze gedachten, onze waarden, en ideeën vernieuwen. Wij hebben voor de organisatie nog vrijwilligers en gifte nodig. Daarnaast hopen we nog voor juli een nieuwe CD op te nemen, met Magno en zijn groep, met zijn geschreven muziek (over rechtvaardigheid en verandering). We hopen op iemand die daar in wil investeren. 

Denkt u ook mee voor de voorbereidingen van de Confederations Cup/WK Voetbal/Olympische Spelen, voor de evangelisatie tijdens deze evenementen en acties in de sloppenwijken. We staan open voor vrijwilligers, teams, dus als u geinteresseerd bent, of iemand kent, dan horen wij het graag!

Groeten uit Rio,
Magno en Lieke


Reacties

Populaire posts