Doorgaan naar hoofdcontent

Uitgelicht

Juni 2023 - Van Borel naar Turkije

Inmiddels zijn de vrijwilligers uit het buitenland weer vertrokken, terug naar Egypte en Amerika. Op de basis is het weer even iets rustiger, maar in de loop van deze maand verwachten we alweer nieuwe teams in Borel. Eerst een DTS-team uit het zuiden van Brazilië, dat een week komt, en daarna een groter team jongeren uit Sao Paulo, die ons een lang weekend komen helpen.   Afgelopen week was Lieke aanwezig bij een landelijke vergadering van JOCUM-leiders uit het hele land, in de staat Sao Paulo, op een grote boerderij. Dit waren bijzondere, inspirerende em bemoedigende dagen. Het is fijn om zo anderen te ontmoeten, die dezelfde visie en missie delen, op verschillende plekken in Brazilië en verspreid over de wereld werken. Centraal stond de nieuwe visie van Loren Cunningham (88), voor de komende jaren voor YWAM (Jeugd met een Opdracht internationaal). Cunningham is de oprichter van YWAM en maakt nog steeds deel uit van het internationale leiderschapsteam van de organisatie. De nieuwe v

‘Vrede’ in Rio

Dit keer een wat langer bericht van mij uit Tuiuti, Rio de Janeiro. Ik heb even de tijd, vanwege een paar extra vakantiedagen.

Het is nu weer rustig in onze wijk. Vrede is echter een groot woord. De gemeente van Rio noemt het wel zo: de Mangueira wordt gepacificeerd, er wordt vrede gebracht. Mangueira is een complex van sloppenwijken, waarvan Tuiuti onderdeel uitmaakt. Mangueira is één van de oudste van de stad, en beroemd als geboorteplaats van de samba. Afgelopen zondagochtend vroeg werd ik om 6.00 uur wakker van politie- en legerhelikopters. Dat was geen verrassing, want de politieactie werd van tevoren aangekondigd. Met grof geschut en hulp van het leger werd de wijk ´ingenomen´. Na vijf uur werd de vlag bovenop de punt van de berg geplaatst: einde van de operatie, politie is binnen. Sinds zondag is de politie bezig met het doorzoeken van huizen, op zoek naar drugs/wapens, bendeleden etc. Hierna wordt een vast aantal agenten in de wijk geplaatst, ongeveer 400 en worden er politiekantoren gebouwd. De overheid belooft ook sociale verbeteringen, we hopen dat dat ook echt gebeurt.

De bewoners van de wijk hebben moeite met de verandering. Ook de kinderen weten nog niet zo goed wat ze er van moeten denken. De één is blij, want nu wordt alles beter en krijgen we ook een zwembad in de wijk. De ander is bang of boos, omdat de politie voorheen veel geweld heeft gebruikt. We bidden al geruime tijd voor vrede in de wijk, en de laatste dagen zijn rustig verlopen, mede dankzij heftigere acties vóór zondag. Nu blijven we hopen dat deze nieuwe fase goede dingen mag brengen. Niet alleen voor de toeristen bij het WK in 2014, maar vooral voor de bewoners.

Deze maand ben ik weer normaal aan het werk, dankzij God mocht ik herstellen van de dengue. Ik heb nieuwe taken: het opmaken van een projectplan van het alfabetiseringsproject, zodat we mijn visie en methode ook in de andere wijken waar JOCUM Rio actief is, kunnen toepassen. Daarnaast zal ik volgend semester, in augustus, de Engelse les overnemen van de stagiair, aan een groep kinderen hier in Tuiuti. Ik heb ervoor gekozen geen Engelse les te geven aan mijn collega´s van JOCUM in de speciale school die wij daar voor hebben, maar we zoeken nu naar een manier om die collega´s hier in Tuiuti een middag per week bij ons kinderwerk te betrekken, waar ze tegelijkertijd een uur Engelse grammaticales van mij kunnen krijgen.

Met Magno en mij gaat het goed, ook hij is druk aan het werk bij JOCUM, maar dan in Borel. We hebben twee weken geleden een verlovingsfeestje gehouden voor vrienden en collega´s. Jammer genoeg woont de familie van ons allebei ver weg. Dus die kon er niet bij zijn. We hopen 11 december te gaan trouwen, waar nog wel heel veel voor geregeld moet worden. We vertrouwen hierin op Gods voorziening en samen met God denken we na over wat we na ons trouwen gaan doen. Misschien gaan we wel eerst de uitgebreide discipelschapstraining volgen hier in Rio, om beter toegerust te zijn voor zendingswerk, daar blijven we voor bidden.

Het eerste semester van het jaar wordt bijna afgesloten. We mogen terugkijken op een goed seizoen, nieuwe initiatieven, nieuwe kinderen, nieuwe vrijwilligers. etc. De komende maand hopen we hier in ons huis enkele reparaties uit te voeren, voordat het nieuwe semester begint. Een nieuwe deur, verhoging van een muur, een nieuwe laag verf, een nieuwe trap. We zijn nog wel op zoek naar mensen die hier financieel aan willen bijdragen. We hopen de materialen voor eind juli te kunnen kopen, want dan komt hier een groot team een week meehelpen.

Ik wil tot slot nog bedanken voor de opbrengst van de activiteitenmarkt van mijn kerk in Noordeloos: 5.468 euro, voor het project ‘Lieke in Rio’.

Liefs,

Lieke

Reacties

Populaire posts