Doorgaan naar hoofdcontent

Uitgelicht

Juni 2023 - Van Borel naar Turkije

Inmiddels zijn de vrijwilligers uit het buitenland weer vertrokken, terug naar Egypte en Amerika. Op de basis is het weer even iets rustiger, maar in de loop van deze maand verwachten we alweer nieuwe teams in Borel. Eerst een DTS-team uit het zuiden van Brazilië, dat een week komt, en daarna een groter team jongeren uit Sao Paulo, die ons een lang weekend komen helpen.   Afgelopen week was Lieke aanwezig bij een landelijke vergadering van JOCUM-leiders uit het hele land, in de staat Sao Paulo, op een grote boerderij. Dit waren bijzondere, inspirerende em bemoedigende dagen. Het is fijn om zo anderen te ontmoeten, die dezelfde visie en missie delen, op verschillende plekken in Brazilië en verspreid over de wereld werken. Centraal stond de nieuwe visie van Loren Cunningham (88), voor de komende jaren voor YWAM (Jeugd met een Opdracht internationaal). Cunningham is de oprichter van YWAM en maakt nog steeds deel uit van het internationale leiderschapsteam van de organisatie. De nieuwe v

Carnaval

Net als in Nederland werd van 4 tot en met 8 maart in Brazilië carnaval gevierd. Voor veel toeristen en Brazilianen is dit een groot feest, maar wij, als medewerkers van Jeugd met een Opdracht (JOCUM), zien dit als een mogelijkheid om het Evangelie te delen.

Van mijn basis in Tuiuti ging een gedeelte van mijn collega’s naar het gebied dat afgelopen januari getroffen is door de regens en overstromingen, om daar hulp te bieden. In plaats van te evangeliseren in de stad zelf, wat JOCUM Rio normaal elk jaar doet, kozen zij voor deze andere benadering. Het nieuws van de ernstige gevolgen van de overstromingen wordt langzaam vergeten, waardoor ook de donaties en de vrijwilligerstroom minder worden, die toch essentieel zijn voor de wederopbouw. Voor de getroffen families is een terugkeer naar hun normale leven nog een verre droom. Velen wonen nog in opvanghuizen en weten niet waar ze heen moeten. Water en energie zijn een probleem en veel wegen zijn nog bedekt onder de modder. Het gevaar voor ziektes blijft hierdoor groot.

Ik ben zelf naar Londrina geweest, een stad in de staat Parana, meer in het zuidwesten van Brazilië. Ik ben daar heengegaan met mijn vriend Magno en met Pedro, die het werk in Borel begonnen is. Tijdens carnaval kan er wel degelijk over Jezus gepraat worden, Magno en Pedro gebruikten daarbij muziek op de straat. Op straat werden zo'n 3.500 jongeren geteld die meededen. We werkten daar samen met een grote kerk, Nova Aliança. Die kerk organiseert tijdens carnaval altijd een conferentie waar veel jongeren uit andere kerken op af komen. Het doel is bidden voor en over de stad Londrina, evangeliseren op de straat en vervolgens het uitnodigen van mensen om naar deze kerk te komen. Er wordt dan gepraat over verschillende onderwerpen, zoals drugs, alcohol, internet en seks. Het leidt tot gesprekken over Christus en een carnaval zonder dronkenschap en ruzies.

Nu na carnaval begint eigenlijk pas het nieuwe jaar in Brazilië. Maandag starten hier de lessen in Tuiuti weer normaal op. Volgende keer meer hierover.

Liefs, Lieke | liekeinrio@gmail.com

Reacties

  1. René Jongbloed14 maart 2011 om 14:37

    Altijd goed om het evangelie te delen!!
    Zeker tijdens zo'n heidens feest!
    Dat lijkt me ook wel wat :)

    Zegen bij alles wat je doet in Rio!!

    Groetjes René

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Lieke,

    ik bid voor je werk in Brazilie.

    Groeten van San!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts